Padel og albuesmerter

(Indlægget er oprindeligt skrevet i december 2021)

– En kombi som flere og flere desværre kender til!

Padel er det nye sort – inden for sport!
Men efterhånden som padelspillet er vundet frem, har jeg også mødt flere og flere med gener fra albuen på deres ”padel-arm”. Jeg er blevet opsøgt på klinikken, og jeg er blevet spurgt om gode råd, når jeg selv har været ude at spille.

Derfor har jeg sat mig for – med denne tekst – at samle nogle råd, som måske kan hjælpe dig på vej mod mere padel og færre smerter.

Jeg er fysioterapeut og min viden er derfor størst, når det drejer sig om kroppen, og dens funktion. Når det kommer til optimering ift. belastning i selve padelspillet, er der folk der ved mere end mig. Jeg har derfor allieret mig med en af Danmarks store padel-guruer, nemlig Alex Laugesen fra Padelzone Holstebro, som er kommet med flere gode fif til, hvordan du kan optimere dit spil, for at undgå for stor – og forkert – belastning af albuen.

Hvis du ikke ved hvem Alex er, så har han været med på bølgen siden padels spæde opstart i Danmark. Han har spillet på landsholdet i padel, uddanner trænere og så underviser han spillere – både øvede og nybegyndere!

“Padel-albuen”
De gener folk opsøger mig med, svarer til de gener som man kan få ved andre ketchersports, og som i daglig tale kaldes for en tennisalbue. Smerterne sidder mest på ydersiden af albuen, og bliver primært provokeret, når håndled og fingre skal strækkes og løftes opad. I padel kommer man fx nemt til at vippe håndleddet opad (bagover), når man skal slå baghåndsslag. En tennisalbue er en overbelastningsskade, og min tilgang hertil er ikke anderledes, end den er ved andre overbelastningsskader – vi skal først og fremmest have ændret belastningsmønstret for at give området noget ro. I et tidligere skriv omkring knæsmerter, har jeg skrevet om det billede jeg oftest ser ved overbelastningsskader. Nemlig at man ikke reagerer på de første tegn, men fortsætter til kroppen selv siger stop – og måske fortsætter man også herefter, fordi padel er så pisse fedt?

MEN… Det er altså nemmere at få styr på balladen, hvis man reagerer inden det løber løbsk.

Hvis du opsøger mig med albuegener, som du kun har mærket til kort, vil min primære tilgang være, at vi skal have ændret på din belastning. Husk på at din albue ikke kun belastes ved padel, men det måske blot er det, som har udløst generne. Et stillesiddende kontorarbejde, eller meget styrketræning kan måske være med til at holde problemet i live, selvom man skærer ned på tiden på padelbanen. Så det gælder om at få den samlede belastning ned på et niveau, hvor dine gener som minimum ikke forværres.

Jeg kender det fra mig selv, og jeg kender det fra mange andre; Hvis vi synes en aktivitet er mega fed, har vi ikke lyst til at stoppe “bare fordi” kroppen begynder at brokke sig lidt. Vi bliver som børn og tænker ikke nødvendigvis rationelt 😅 Til børnene plejer jeg typisk at sige: Det er bedre at sidde én kamp over, for at kunne spille de næste 3, end omvendt! Det plejer de at kunne forstå 😃

Hvis du opsøger mig senere i forløbet, hvor dine albuegener har stået på længere tid og måske er blevet mere kroniske, vil jeg stadig have fokus på den samlede belastning, men der skal måske flere ting til, for at få albuen på rette vej igen.

En af de ting der er bedst påvist til behandling af en klassisk tennisalbue er styrketræning. Her skal man dog huske på, at styrketræning også er belastning, så det er vigtigt igen at tænke på den samlede belastning, hvis man går i gang med genoptræning.

Jeg har gennem mine år som fysioterapeut ofte oplevet, at gener fra albuen kan skyldes et problem længere oppe i systemet, og ofte nakken. Derfor vil jeg også altid spørge ind til gener herfra, og screene skulder og nakke, når du kommer til en konsultation på klinikken.

FIF fra Alex
Når vi skal se bort fra, hvad du kan gøre med styrketræning og aflastning, men skal se mere på, hvad du kan gøre for at optimere forholdene i selve spillet, er det Alex som kommer med gode råd til dig – og dit bat!

Battet
Når du er blevet så bidt at padel, at du skal have dit eget bat, kan det være lidt af en jungle, for der er vanvittig mange bat på markedet. Og der kan faktisk være meget forskel på de enkelte bat. Valg af bat kan have en stor indflydelse på, hvordan din albue belastes. Du skal altså ikke bare købe det smarteste, eller det bedste tilbud på dagen!

Der findes – som udgangspunkt – 3 forskellige former for bat som kaldes rundhovedet, dråbeformet og diamant. Og selv på 2 dråbeformede bat kan der være stor forskel. Du kan læse mere om de forskellige bats i denne guide fra padellife.dk.

Som nybegynder anbefales det, at du vælger et rundhovedet bat. Det er primært et kontrolbat, og så sidder battets sweetspot (det område hvor du rammer bolden bedst/renest) mere centralt på battet end de andre former, hvilket påvirker battets vægtfordeling. Med vægtfordelingen menes, om vægten er placeret i toppen af battet, så det føles hovedtungt eller mod grebet, så det føles hovedlet. 2 bat med samme totale vægt, kan altså føles på to forskellige måder, alt efter balancen i battet.

Når balancen er mere centreret, kan det aflaste albuen ift. et hovedtungt bat, da vægtfordelingen kommer tættere på selve albueleddet.

Som nybegynder kan det også give mening at anskaffe sig et bat, som ikke er for hårdt i materialet. Det kan medvirke til at vibrationerne op i armen ikke er så kraftige, når bolden ikke rammes rent.

Det er vigtigt at påpege at det rundhovedet bat ikke kun er til nybegyndere, og at flere topspillere også bruger disse bat.

Dit greb på battet
Ved at have fokus på dit greb kan du også påvirke din albue. Hvis du klemmer meget hårdt om grebet spænder du også ekstra op i underarmen.

Du må ikke kunne lukke din hånd helt omkring battets greb. Hvis du kan lukke helt tæt med dine fingre, kommer du nemmere til at klemme hårdt. Det anbefales at der er plads til en finger mellem håndrod og fingre, som det ses på det sidste billede herunder.

Man kan næsten fornemme på billederne, at der holdes strammere om grebet på det første billede, end på sidste. De fleste padelbat kommer med et standardgreb, men du kan nemt ændre tykkelsen med overgrip, indtil det passer.

Ud over grebets tykkelse kan du også med fordel tænke over, hvordan du placerer din hånd om grebet. Hvis du holder hånden helt lukket kan du igen komme til at klemme for hårdt om grebet. Løfter du din pegefinger lidt, kan det ændre på hvor meget du klemmer, og det kan samtidig være med til at øge kontrollen over battet når du spiller.

En sidste ting der er værd at nævne, er hvordan man skal holde på sit bat. Når man er ny, og især hvis man ikke er vant til ketchersport, kan man nemt komme til at holde på battet, som man holder på en stegepande. Det er forkert, for det kan meget vel have betydning for belastningen op igennem armen, og dermed din albue. Det er mere korrekt at holde på battet ved at “sige goddag” til battet når det er på højkant. Du kan også holde battet på højkant, tage fat i rammen, og lade hånden glide den vej ned til grebet.

Teknikken
Hvor de 2 første områder er meget specifikke, samt nemme at gå til og ændre på, så er din teknik en lidt anden størrelse. Mange der spiller padel har før prøvet kræfter med badminton, hvor man bruger håndled en hel del. Den teknik har man tendens til at tage med sig ind på padelbanen. Det er ikke helt så hensigtsmæssigt for albuen, da både bat og bold er tungere end i badminton, og der derfor kommer en større kraftpåvirkning i armen pr. slag. I padeltennis skal man gerne slå med hele armen, og ikke kun håndleddet! Ift. din albue gør det sig især gældende når man slår baghåndsslag, da man her har tendens til at vippe håndleddet bagover.

Er teknikken årsag til dine gener, er der desværre ikke et “quick-fix”, som der er ved greb og valg af bat. Til gengæld kommer man langt med træning. Og her kan det være rigtig godt givet ud, at investere lidt tid i undervisning, hvor man kan have fokus på lige netop den del af spillet, som giver udfordringer.

Hvis du har styr på dit bat og dit greb, men stadig døjer med gener fra albuen, kan det også være fornuftigt af få det tjekket hos en fysioterapeut, hvor der kan lægges en plan som aflaster optimalt, så du kommer tilbage i padelform hurtigst muligt 💪🙌

Felt
Book tid