Pludselige smerter i lænden?

Mange har prøvet det, og mange har prøvet det mere end 1 gang. Hver gang er det en træls oplevelse!

Faktisk er det 60-80% af alle danskere, der på et tidspunkt vil opleve at have ondt i ryggen. Langt størstedelen af disse ryggener er heldigvis ufarlige.! Men det er selvfølgelig ikke altid nemt at tænke på, når man fx får et akut hold i lænden, og har svært ved at finde ud af, hvor man skal gøre af sig selv. Måske ved man godt inderst inde, at det ikke er farligt… Men det gør stadig pisse ondt, og er derfor svært ikke at tænke på!

Mange der har prøvet at have smerter i lænden, kan sige at det er kommet efter fx at have knoklet i haven, eller lavet andet ”uvant” arbejde i længere tid, men der er også mange der oplever at det kommer meget pludseligt. Det klassiske hold i ryggen – hvor ryggen ”sætter sig fast” – kommer typisk pludseligt, og man føler sig tvunget til at stoppe arbejdet med det samme. Andre gange kommer smerterne ikke som “et hold”, men efter man er færdig med sit gøremål, som et tegn på at ryggen har været overbelastet.

Men hvordan er det egentlig bedst at reagere, hvis man får ondt i ryggen? Skal man lægge sig fladt ned til det forsvinder? Skal man bide det i sig og være ligeglad med at smerterne tager til? Eller findes der en vej imellem de 2 ”ekstremer” 😉

Vi ved, at de fleste rygsmerter heldigvis forsvinder af sig selv igen, inden for kortere tid. Ved nogen kan det være dage, og ved andre måske uger – men de forsvinder igen! Og man kan gøre flere ting for at hjælpe lindringen lidt på vej.

Først og fremmest er det vigtigt ikke at være bange og nervøs for, at der er noget helt galt. Hvis man går og er nervøs, kan man meget vel komme til at spænde ekstra meget op i kroppen og bevæge sig forkert. Det er ikke optimalt, da vi gerne vil have ryggen til at bevæge sig så normalt som muligt. Hvis man går og er nervøs, vil jeg klart anbefale at man søger hjælp til undersøgelse, så det kan blive klarlagt, om der overhovedet er grund til nervøsiteten. Det kan være egen læge, som kontaktes, eller det kan være en anden sundhedsfaglig. Fysioterapeuter er rigtig gode til at undersøge ryggen, og give god vejledning – og man kan oftest få tid meget hurtigt.!

Hvis vi ser på de kliniske retningslinjer for ”behandling af nyopståede lænderygsmerter”, så er viden/information og bevægelse 2 af de vigtigste ting. Det gælder om at få sig bevæget rundt, så vidt muligt, frem for at forblive passiv og sengeliggende, så dagen bliver så normal som muligt.

I den helt akutte fase kan man med fordel udskyde sin løbetur eller aftenens padelkamp. Viden er selvfølgelig vigtig for at undgå unødig utryghed, som beskrevet tidligere.

Herudover kan fysioterapeuter bidrage med manuel og mobiliserende behandling, som ofte kan være med til at fremme processen.

Man anbefaler ikke at der tages en masse smertestillende, men det kan dog nogle gange give god mening de første dage – så man bedre kan komme i gang med at bevæge sig rigtigt.

Ud over ovenstående kan der også være en ide i, at få superviseret træning med fokus på at styrke området fremadrettet. Træningen er ikke så aktuel helt akut i forløbet, men kan give mening, når smerterne er ved at være aftaget. Da vi ved at mange oplever rygsmerter mere end 1 gang kan denne indsats måske også være med til at mindske denne risiko.

Jeg har tidligere skrevet om gener fra knæet, hvor jeg anbefaler at man opsøger hjælp, hvis man døjer med en vedvarende problematik – jo tidligere jo bedre. Det gør sig gældende for hele bevægeapparatet, og derfor er det selvfølgelig også min anbefaling ift. ryggener, hvis de står på over længere tid, eller hvis man oplever gentagende “tilbagefald” – tag kontrollen, så det ikke kommer til at være ryggen der kontrollerer dig!!

Hvis du skulle være uheldig at få problemer fra ryggen, og har brug for råd, vejledning eller behandling, kan du booke en tid hos mig HER, eller ringe på 21408030.

Felt
Book tid